Kulturna dediščina

V sodelovanju s partnerji (kulturna društva in samostojni delavci na področju kulture iz Ajdovščine) Mladinski hotel Ajdovščina organizira delavnice in večdnevne kolonije z različnih področij umetnosti (gledališka dejavnost, kiparstvo, slikarstvo, ročna dela, vizualne umetnosti in oblikovanje, filmska umetnost, …). V okviru Mladinskega hotela Ajdovščina se izvaja tudi kulturni program, ki vsebuje predavanja z vseh področij kulture, ter tedenske dogodke, kot so razstave, večeri poezije in proze, krajše gledališke predstave, večeri umetniškega filma in amaterskih filmskih produkcij ipd..

 

Kulturno zgodovinska dediščina
Zgodovina mesta Ajdovščina sega v 3. stoletje našega štetja. Rimljani so takrat ob reki Hubelj zgradili utrdbo Ad Fluvium Frigidum ("ob mrzli reki"), katere zgodovinske ostanke vidimo še danes. Če gosta pot zanese v bližnje vasi, med katere spada tudi eden najlepših kulturnih spomenikov Slovenije - Vipavski Križ, lahko opazi značilen vipavski tip domačij z značilnimi strehami, kamnitimi stopnišči in arkadami, podhodi, kamnitimi detajli, lesenimi ganki in dekorativno pobarvanimi paletami. Najdejo pa tudi vodnjake, mline, zunanje dimnike ...
Več o tem si lahko preberete na: vipavskadolina. si

 

Naravna dediščina
Območje, v katerem leži mesto Ajdovščina, je že od nekdaj pogojeno vplivom iz okolja. Geološka preteklost je pustila obilo odtisov življenja na kameninah - fliš, peščenjak, apnenec, dolomiti, fosili in korale. Zbirko fosilov si lahko ogledate v mestnem muzeju. Sredozemsko podnebje vpliva na temperature in živa bitja v naravi. Posebnost območja je burja, ki kroji življenje v dolini.
Več o tem: vipavskadolina.si

 

Vipavska vinska cesta

Vipavska vinska cesta pelje skozi 27 vinskih krajev v zgornji Vipavski dolini. Vinogradniki na 2200 hektarih vinogradov pridelujejo odlično vipavsko vino, med drugim tudi domače sorte, kot sta pinela in zelen, na katere so še posebej ponosni. Priporočamo vam obisk enega od hramov.

V Mladinskem hotelu Ajdovščina odločili ponuditi našim gostom možnost preizkušanja vipavskih vin.

 

Arheološka dediščina
Najpomembnejši arheološki najdišči v naših krajih sta rimska utrdba z obzidjem in stolpi Castra ter rimska utrdba Ad Pirum na Hrušici. Poleg teh pa so v Vipavski dolini še mnoga druga arheološka najdišča.

 

Sakralna dediščina
Zgornje Vipavska dolina ima izjemno bogato sakralno dediščino, saj je ni vasi, ki ne bi imela svoje cerkve. Od Črnič do Podnanosa na dolžini 15 kilometrov, lahko gost obišče na desetine cerkva, kapelic, pilov, ki presenečajo s svojo sakralno umetnostjo. Poleg tega pa v Vipavskem Križu še danes deluje kapucinski samostan.
Več najdete: vipavskadolina.si