Vipavska – barve, vonji, okusi

datum: 01.04.2012

kategorija: Obvestila


Med bralce je prišla bogato opremljena monografija in hkrati vodič z naslovom Vipavska – barve, vonji, okusi. Monografija prestavlja preteklost in aktualno sedanjost, vinogradnike in vinarje, gostinske ponudnike, sirarje in vinoteko iz Vipavske doline. Besedila so iz slovenščine v celoti prevedena v italijanski in angleški jezik. Knjigo je med bralce pospremila tudi spletna stran na naslovu www.vipavska.si. Naprodaj tudi v MC Hiša mladih Ajdovščina!


V letih, ko je nastajala, so pisci šli osebno do vsakega v tej Vipavski predstavljenega vinarja, gostinca in sirarja. Po podatke, zgodbe, mnenja, kuharske recepte. Še lažje pa je ob listanju knjige verjeti, da se je fotograf Marijan Močivnik res nekaj let – kot sam pove – plazil pod trtami, sedel in ležal na sodih, letal nad dolino, jo prekolesaril, prevozil in prehodil in enako počel po svetu nad njo. V jutranjem in večernem mraku, pa vmes in prej in potem. Ni manjkal, še pove, ko so se sadile trte, niti ko so se rezale in potem vezale. In seveda je bil na bandimah, in ko se je zrelo grozdje jeseni prešalo in kadar in kjer se je za sladko do spomladi sušilo. Vipavcem je gledal pod prste in v oči in oni njemu, spremljal je pujse do klobas, prešvican je bil na pašniku govejim jezikom v užitek, lovil je snežinke in gazil je sneg, pritiskal na sprožilec fotoaparata med nevihtami, rabutal češnje, breskve in fige, vinarji so zanj mešali drozgo in odpirali sode in segali zanj vanje s pipetami in si polnili in praznili kozarce, koze so se molzle in zorili ter obračali so se hlebci sira, reka Hubelj mu je mezela med prsti v čevljih in rosa ni hotela iz hlač in pojedel je, kar so gostinci pripravili za ovekovečenje po svojih receptih. In še kaj zraven.

Portret, ki ga je dobila Vipavska, je z eno besedo krasen. Poznavalec vin in kulinarike ter pisec Tomaž Sršen o knjigi pravi: Vedel sem, da bo dobro, ampak tole je čez vse! Nizozemski publicist in poznavalec Christian Callec pa: It simply looks FABULOUS ... Great pictures all over the book ...
One of the most beautiful books I ever saw, a real masterpiece. (Izgleda preprosto NEVERJETNO ... Čudovite fotografije … Ena najlepših knjig, kar sem jih kdaj videl, mojstrovina.)

Za uvodna besedila (zgodovinski pregled Vipavske doline, kako je dolina nastala, vipavska vinoreja in kulinarika) ter predstavitve ponudnikov so se potrudili Stanislav Bačar, Toni Gomišček, Klemen Košak in Jože Rozman, ki je monografijo tudi uredil. Monografijo Vipavska – barve, vonji, okusi je založila in izdala Revija Vino, d. o. o.

Monografija Vipavska - barve, vonji, okusi:

  • 230 mm × 285 mm
  • 352 strani
  • več kot 700 fotografij
  • zgodovina in druge zanimivosti doline, vinogradništva in vinarstva in kulinaričnih dobrot
  • kontakti, napotki, zemljevid
  • 55 predstavljenih vinarjev in gostincev, vinoteka ter dva sirarja
  • 16 kuharskih receptov
  • slovensko, angleško, italijansko

Najbolj zanesljivo, najbolj enostavno in najhitreje do knjige pridete v MLADINSKEM HOTELU AJDOVŠČINA.

Cena v redni prodaj je 68,00 EUR (z DDV-jem), promocijska cena do 30. aprila 58,00 EUR (z DDV-jem) na izvod.